Az ózonról

Az ózongenerátor oxigénből állít elő ózont. Az ózon (O3) egy három oxigénatomból álló instabil molekula. 

Az ózonkezelés ma már igen elterjedt, széles körben alkalmazott légtisztító, fertőtlenítő eljárás. Lakásokban, gépjárművekben, ipari épületekben, éttermi konyhákban, szoláriumokban, orvosi rendelőkben, várókban, öltözőkben és konditermekben, medencékben, élelmiszerek tárolására használt helyiségekben és minden olyan helyen használható, ahol szükséges
a kórokozómentes környezet, a jó és tiszta levegő.

Amikor a szennyeződések, baktériumok, vírusok, a kellemetlen szagok okozói ózonnal érintkeznek, teljesen elpusztulnak az oxidációs folyamat során. Vegyszermentesen és adalékanyagok nélkül szünteti meg a kellemetlen szagokat. Az előállított O3 atom maradvány nélkül visszaalakul oxigénné.

Az ózonkezeléshez tárgyak elmozdítása vagy elpakolása nem szükséges, csak az élő növények ideiglenes áthelyezése javasolt. Az ózonkezelést követően semmiféle utólagos takarítás nem szükséges, újra élvezhetővé válik otthona, autója, vagy munkahelye.

Ózonos fertőtlenítésnél az oxidálási folyamat annyira agresszív, hogy  a mikroorganizmusok nem képesek felvenni a harcot az ózon gázzal szemben.

A fertőtlenítésre használt ózon koncentrációja 2-4 ppm. (A ppm a part per million rövidítése.) 2 ppm annyit jelent, hogy átlagosan 1 millió molekulából 2 db ózonmolekula, a maradékot pedig a levegőt alkotó molekulák teszik ki.

Ez a koncentráció fertőtlenítésre bőven elég, az élelmiszereket nem károsítja, mivel elpusztítja a mikroorganizmusokat,  ezzel az eltarthatóságukat is növeli.

Az ózongenerátor, mint csodafegyver

Igen, az ózon sok mindent elpusztít, csírátlanít, fertőtlenít, de fontos tudni hatásának határait. A kezelés után az ózonnal érintkezett felületekről eltűnnek a baktériumok, vírusok, megszűnnek a kellemetlen szagok. Ha nincs életképes baktérium, akkor azok nem is szaporodnak, ha nincs aktív vírus, akkor nem is jelent veszélyt egy ideig. Javasolt évente megismételni a kezelést, mivel a hatás nem végleges.

Biztonság

Az ózon a klór 500-3000-szeresével fertőtlenít, a kezelés előtt a kisállatokat, növényeket el kell távolítani!

A lakást el kell hagyni és biztosítani, hogy a fertőtlenítés alatt senki ne juthasson be!

A helyiség berendezésében semmilyen kárt nem tesz.

A fertőtlenítés végén az ipari teljesítményű gépeket eltávolítjuk és egészséges, biztonságos környezetet adunk át.

A fertőtlenítő eljárások egyik fontos kérdése az eljárás hatásai a kezelt területen mind az élőlényekre, mind a berendezési tárgyakra, gépekre, műszerekre.

Az ózontechnológiás fertőtlenítő eljárás a legbiztonságosabb eljárás a környezetre vonatkoztatott következményeit tekintve. A kezelés nem károsítja a berendezési tárgyakat, műszereket (kivétel: ezüst, kaucsuk gumi). A kezelés befejeztével az ózon önmagától lebomlik és nem hagy hátra semmilyen maradványszert.  A kezelés időtartama alatt a kezelt helyiségben nem tartózkodhat élőlény (növények, kisállatok, ember), de a kezelés után a helyiség (legalább 30 perc szellőztetés) rövid időn belül használatba vehető. 

Az Egészségügyi Minisztérium nyilatkozata alapján az ózon 0,01 ppm koncentráció alatt semmilyen káros hatással nincs az emberi szervezetre, maximum 10 órán át tartó érintkezés esetén. A minisztérium szerint minden kellemetlen tünet (kiszáradt száj, légutak irritációja) az ózonnal érintett terület elhagyása után rögtön elmúlik mindennemű következmény nélkül.

Garancia:

A fertőtlenítő eljárás hatékonyságához a két legfontosabb tényező a behatási idő és a koncentráció mértéke.  Ezek a pontos megállapításához – figyelembe véve a probléma jellegét – a terület nagyságán, a hőmérsékleten és a páratartamon alapuló matematikai számítás szükséges. A kezelés elvégzését minden esetben ilyen kalkuláció előzi meg.